(0315) 311 005
ma - vr: 08:30 - 17:00
Wat heb je aan een energielabel?
Die vraag is begrijpelijk, maar wordt steeds belangrijker. Want: wat moet je nou met zo'n energielabelrapport?
Er is een tijd geweest dat het slechts een "nummer", of beter "letter", was. Het werd een verplichting bij de verkoop van een woning. Het moest gebeuren, want de overheid verplichtte dat.
Voor woningeigenaren werd het dus een "verplicht nummertje", voor verhuurders een taak. Want er moest wat gebeuren met de manier waarop er werd gekeken naar hoe een woning qua energieprestatie het deed. En terecht. Huurders wilden uiteraard een zo energiezuinig mogelijke woning. Verhuurders ook, maar daar staat ook wat tegenover. Dat is een andere discussie. Kortom: er ontstond een plan om woningen, en dan in dit geval, de bestaande woningbouw gereed te maken voor de toekomst: gasloos en zo energiezuinig als mogelijk.
Wat heb je aan het energielabel?
Dat is een veelvoorkomende vraag.
De verkoper ziet het vaak nog steeds als een "verplicht nummer", de koper ziet het steeds meer als een aanvulling of zelfs overweging bij een aankoop. Het is een verplichting om als verkoper een energielabelrapport te leveren aan de koper. De koper is daarmee op de hoogte van de huidige status van de woning. Daarnaast geeft het energielabelrapport een indicatie van de mogelijkheden om de woning te upgraden naar de huidige "standaard van isolatie". Deze standaard maakt het mogelijk om de woning los te koppelen van aardgas en te verwarmen door bijvoorbeeld een warmtepomp.
Het energielabel houdt uiteraard geen rekening met het verbruik van de bewoners zelf, omdat dit per gebruiker (of gezin) verschilt. Daarom wordt er in de software gerekend met gemiddelde verbruikcijfers.
Een opmerking daarbij is: Helaas komt het in de praktijk voor dat niet alle door de eigenaar (of vorige eigenaren) aangebrachte isolatiemaatregelen zijn vast te stellen. Als deze niet bewezen of aangetoond kunnen worden, dan worden deze niet in de berekening voor het energielabel meegenomen.
En jij? Als koper?
Als koper van een woning met een energielabelrapport vanaf 01-01-2021 kan jij een plan maken!
Want met deze "basisgegevens" van jouw woning kan jij de adviseur vragen wat er gedaan moet worden om jouw woning "up-to-date" te krijgen. Er zijn verschillende scenario's te berekenen vanuit de software. Daarbij kan er rekening gehouden worden met diverse maatregelen, afgestemd op jouw budget.
Met een maatwerkadvies kan er zelfs een inschatting van de investering, besparing én terugverdientijd gemaakt worden. Maar dat gebeurt mede op basis van verbruikscijfers, dus dat is pas van toepassing als je de upgrade van jouw woning in fases doet.
" Als koper van een woning met een energielabelrapport vanaf 01-01-2021 kan jij een plan maken!"
RensEnergy
Navigatie
Bedrijfsgegevens
Wij zijn gevestigd en werkzaam in de Achterhoek. Een persoonlijke benadering is belangrijk en een goed en helder advies vanzelfsprekend. Met onze jarenlange ervaring zijn wij u graag van dienst!