(0315) 311 005
ma - vr: 08:30 - 17:00
In 2015 werd het "vereenvoudigde energielabel" van kracht.
Al in 2012 werd de motie om het energielabel bij verkoop verplicht te stellen verworpen in de Tweede Kamer. Organistaties als VEH vonden het 'te duur' en 'teveel gedoe'. De opnamemethodiek bestond toen echter al en werd bij bijvoorbeeld sociale verhuur al jaren toegepast.
Uiteindelijk kwam toenmalig minister Blok met het VEL (vereenvoudigd energielabel) en konden woningeigenaren het toegestuurde "voorlopig energielabel" via een website omzetten naar een definitief en rechtsgeldig energielabel. De methodiek die daar onder lag was niet al te accuraat en nogal 'rooskleurig'. Daarnaast was de methodiek fraudegevoelig, waardoor er nog meer vraagtekens bij het resultaat gezet konden worden.
Al in 2019 werd er gesproken over het wijzigen van de methodiek. Daarnaast werd vanuit de overheid en diverse branches verzocht om één methodiek te gaan gebruiken voor het berekenen van de energieprestatie van gebouwen. Dus zowel voor de bestaande bouw, nieuwbouw als utiliteitsbouw. Daarmee werd de NTA8800 van kracht (Nederlands Technische Afspraak) en kwam onder andere de EPC-berekening voor nieuwbouw te vervallen. Met deze nieuwe methodiek werd het dus makkelijker om de energieprestatie van gebouwen te vergelijken. Uiteraard had dit ook consequenties voor de rekenmethodiek. Wat weer resulteerde in nieuwe opnameprotocollen, nieuwe ISSO uitgaven en het aanpassen van de benodigde software. Alle reeds gecertificeerde EPA-adviseurs moesten opnieuw examens afleggen. Uiteindelijk zou de NTA 8800 in januari 2021 van kracht worden. Er werd echter wel ondersheid gemaakt in een basismethode voor de bestaande woningbouw, een detailmethode voor nieuwbouw (vanaf 2021) en een methode voor utiliteitsbouw.
Wat is het nadeel als jouw woning een Vereenvoudigd Energielabel heeft?
Eerst dan maar het voordeel benoemen: het was goedkoop! Maar je huis had "een labeltje" en je kon je huis zonder gedoe verkopen. Veel nieuwe eigenaren keken er niet eens naar. Werd er echter wel naar gekeken, dan werden meteen alle nadelen van het simpele labeltje duidelijk. Je kon er praktisch niets mee.
Nu kijken kopers steeds meer naar het energielabel en wordt het een belangrijk onderwerp bij het kopen van een huis. Immers: wat als je een huis met een slecht label koopt en je wilt over niet al te lange tijd (of na de verbouwing) van het gas af en je huis met een warmtepomp gaan verwarmen? Dat betekent bij een huis met een slecht energielabel een grotere investering.
Daarnaast komt in de praktijk voor dat huiseigenaren die een huis met een vereenvoudigd energielabel hebben gekocht en vervolgens investeringen hebben gedaan als bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie, er na een nieuwe berekening achter komen dat deze geen beter energielabel tot resultaat hebben. Dat is natuurlijk verschrikkelijk zuur, maar het grote nadeel van het onnauwkeurige en rooskleurige vereenvoudigd energielabel.
Uiteraard brengen wij u hiervan op de hoogte indien u een nieuw energielabel aanvraagt op basis van bijvoorbeeld bovenstaande. Daarbij geven wij toch het advies om een nieuw energielabel aan te vragen. Simpelweg omdat je als verkoper een correct en recent energielabel wilt aanleveren aan de (potentiele) koper. Mocht je twijfelen welk soort energielabel jou huis heeft? Neem contact met ons op!
Kortom: wij vinden het jammer dat het VEL bestaan heeft.
" Een huis met een lager energielabel betekent een grotere investering om van het gas af te gaan en te gaan verwarmen met een warmtepomp"
RensEnergy
Navigatie
Bedrijfsgegevens
Wij zijn gevestigd en werkzaam in de Achterhoek. Een persoonlijke benadering is belangrijk en een goed en helder advies vanzelfsprekend. Met onze jarenlange ervaring zijn wij u graag van dienst!